Bioloģiskās lauksaimniecības produktu pārstrādes attīstība Latvijā (2005-2014)

Nauksenu viniLatvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas veiktais pētījums par bioloģisko pārtikas produktu attīstību Latvijā rāda, ka strauji palielinās bioloģiskās pārstrādes uzņēmumu skaits, bet tajā pašā laikā 2013. gadā tika pārstrādāti tikai 2,6% no visas bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas Latvijā. Šobrīd Latvijā ir 141 uzņēmums, kuram ir bioloģiskās pārstrādes sertifikāts, visvairāk pie patērētājiem nonāk bioloģiskais piens un piena produkti, otrajā vietā – graudu pārstrādes produkti un trešajā – gaļa un gaļas produkti. Bioloģiski ražotu produktu klāsts ir daudzveidīgs, taču, salīdzinot ar kopējo pārtikas tirgu, vēl pavisam neliels.

No astoņiem līdz 141

Bioloģiskā pārstrāde Latvijā aizsākās 2005.gadā ar pirmajiem 8 uzņēmumiem, to vidū bija tējas ražotne z/s “Ozoliņi”, maizes ceptuve z/s “Ķelmēni”, medus pārstrādes uzņēmums SIA “Vinnis”. 2007. gadā augļu un ogu pārstrādes uzņēmumiem, piena pārstrādes uzņēmumiem pievienojās labības noliktavas un piena savākšanas uzņēmumi. 2008. gadā bioloģiskās pārstrādes uzņēmumu skaits strauji pieauga – tika izveidoti gan jaunu medus pārstrādes uzņēmumi, gan siera ražošanas saimniecības, arī kartupeļu cietes ražošanas uzņēmums. Periodā no 2010. līdz 2013. gadam pārstrādes uzņēmumu skaits gandrīz duboltojās – no 59 līdz 134 uzņēmumiem, bet 2014. gadā pieauga vēl par 7 uzņēmumiem. Vairāk kā puse uzņēmumu ir zemnieku saimniecības, daļai no tām ir mājražotāja statuss, un tas būtiski ierobežo viņu produkcijas pieejamību patērētājam. Tomēr arvien vairāk nozarē ienāk arī tīrie pārstrādes uzņēmumi – 2014. gada oktobrī tādi ir 59.

2011. gadā  strauji attīstījās pārstrādes atbalsta uzņēmumi – piena savākšanai un transportēšanai, fasēšanas un pārpakošanas uzņēmumi, pārtikas produktu noliktavas, starpniecības un vairumtirdzniecības uzņēmumi, stacionārie veikali un interneta veikali, kas ir bioloģiski sertificēti, un tiem ir būtiska loma bioloģiskās pārstrādes attīstībā. Kopumā 2014. gadā tādi bija 61 uzņēmums.

Piens, gaļa un graudu produkti

Bioloģiskie pārstrādes uzņēmumi pārstrādā pienu, augļus, ogas, dārzeņus un kartupeļus, ražo gaļu un gaļas izstrādājumus, medu, cep maizi kā arī ražo tējas, garšvielas un konditorejas izstrādājumus. Lielākie bioloģiskās pārstrādes uzņēmumi Latvijā šobrīd ir: piena nozarē – a/s “Tukuma piens” ar zīmolu “Baltais eko”, a/s “Talsu piensaimnieks”, a/s “Lazdonas piensaimnieks”; graudu pārstādē un cietes ražošanā – SIA “Aloja Starkelsen”, a/s “Rīgas Dzirnavnieks”, z/s “Kaņepītes”; gaļas pārstrādē: SIA “Cēsu miesnieks”, SIA “Āma”, SIA “Sidrabjērs”; maizes ceptuves: SIA “Lāči”, SIA “Svētes maize”, z/s “Ķelmēni”, augļu un ogu pārstrāde: SIA “LatEkoFood”, SIA “Puratos Latvia”; dzērienu ražotāji SIA “Brūveris”, SIA “Valmiermuižas alus”; tējas ražotnes: z/s “Upmaļi”, z/s “Ozoliņi”, z/s “Ragāres”; medus pārstrāde SIA “Vinnis”, z/s “Kalna Smīdes-1”.

Visvairāk ražo bioloģisko pienu un piena produktus – 2013. gadā tie ir 53% no visas bioloģiskās pārstrādes produkcijas, otrajā vietā ir graudu malšanas produktu un cietes ražošana – 18%, un trešajā vietā gaļas un gaļas produktu ražošana – 11%. Kopumā 2013. gadā tika pārstrādātas 3879,8 tonnas bioloģiskās produkcijas, kas ir 2,6% no visa bioloģiskās produkcijas apjoma. Visstraujāk pieaug bioloģiskā piena un piena produktu pārstrāde, kas pēdējo trīs gadu laikā katru gadu dubultojusies. Arī gaļas pārstrāde visstraujāk attīstījusies pēdējo gadu laikā, savukārt graudu malšana un maizes un mīklas izstrādājumu ražošana samazinājusies. Pēdējo trīs gadu laikā sākusi attīstīties bioloģisko dzērienu ražošana – 2013. gadā tika izgatavotas 230 tonnas bioloģiski sertificētu dzērienu (alus, sidrs un vīns).

Apgrozījums – 15 miljoni eiro

Pēc 2013. gada pārstrādes apjomiem un vidējām mazumtirdzniecības cenām kopējā bioloģiskās pārtikas apgrozījuma aplēse ir ap 15 miljoniem eiro. 2012. gadā tā bija ap 9 miljoniem eiro. Lielākā apgrozījuma daļa, vairāk kā trešdaļa, ir bioloģiskā piena un piena produktu ražošanai, tiek ražots jogurts, pasterizēts piens, kefīrs, krējums, biezpiens un biezpiena sieriņi. Otrajā vietā pēc apgrozījuma ir gaļa un gaļas produktu ražošana, kam seko augļu, ogu, dārzeņu un kartupeļu pārstrāde, kā arī dzērienu ražošana.

Un tomēr – no visa Latvijā saražotā bioloģiskā piena pārstrādā tikai 2.93%, līdz ar to ir vēl ļoti liels potenciāls bioloģisku piena produktu ražošanai. Līdzās lielajiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kuri ir izveidojuši bioloģiskās pārstrādes līnijas, darbojas arī mazie, saimniecībās balstītie uzņēmumi, kas ražo gan mīkstos, gan cietos sierus, arī kazas sieru nelielos apjomos.

No visiem bioloģiski audzētajiem graudaugiem pārstrādā tikai 1.39% – daļu no graudiem eksportē, daļu izmanto saimniecībās uz vietas lopbarībā. Arī graudu pārstrādes jomā ienākuši lielie ražošanas uzņēmumi, kuri līdzās parastajiem produktiem ražo dažus bioloģiskos.

Gaļas pārstrādes īpatsvars pret saražoto produkciju ir lielāks – 11,85%, lielākā daļa no tās ir liellopu gaļa – vairāk kā 90%, aitu un kazu gaļa kopā sastādīja 10%, bet trušu, cūku un pārējā gaļa – mazāk par 1%.

Augļu, ogu, dārzeņu un kartupeļu pārstrāde pēdējo divu gadu laikā palielinājusies – 2013. gadā pārstrādātas 278,5 tonnas, bet tieši šajā kategorijā ir lielāks uzņēmumu skaits nekā citās. Šajā jomā ir visplašākais produktu sortiments: visa veida ievārījumu, želejas, sulas, kaltēti dārzeņi, kartupeļu ciete, fasēti dārzeņi, skābēti un marinēti dārzeņi, biezenīši bērniem, kaltētas sēnes, sukādes utt.

Atšķirībā no pārējām produktu kategorijām, bioloģiskās maizes un mīklas izstrādājumu pārstrāde ir strauji kritusies pēdējo divu gadu laikā – no 641,2 tonnām 2010. gadā līdz 96,5 tonnām 2013. gadā – tas saistīts ar viena ražotāja darbības pārtraukšanu. Visi pārstrādes uzņēmumi šajā kategorijā ražo maizi un konditorejas izstrādājumus, bet viens uzņēmums – makaronus.

Pavisam nedaudz Latvijā ražo bioloģiski sertificētu eļļu – 2013. gadā tās bija 5,3 tonnas – tā ir nerafinēta rapšu eļļa, linsēklu eļļa, kā arī viens uzņēmums nodarbojas ar importēto bioloģisko eļļu pārfasēšanu.

Bioloģisko dzērienu ražošana sāka attīstīties 2011. gadā, kad ar to sāka nodarboties pirmie divi ražotāji, un divu gadu laikā to skaits pieaudzis līdz septiņiem. 2013. gadā Latvijā saražotas 230 tonnas bioloģiski sertificētu dzērienu – alus, iesals, vīns, sidrs, degvīns un bezalkoholiskie dzērieni, no kuriem populārākās ir bērzu sulas.

Latvijā ražo arī bioloģiski sertificētas tējas, garšvielas, piedevas, konditorejas izstrādājumus – konfektes, medu un medus produktus – šajā apvienotajā produktu kategorijā iesaistīts salīdzinoši lielākais pārstrādāju skaits – 2013. gadā tie bija 44 uzņēmumi.

Lai varētu attīstīties bioloģiskās pārstrādes uzņēmumi, būtiska arī atbalsta uzņēmumi – piena savākšana un transportēšana, fasēšana un pārpakošana, pārtikas produktu noliktavas, tirdzniecības uzņēmumi, un to attīstība pēdējos gados ir strauja. Šobrīd Latvijā ir gan bioloģiski sertificēti svaigpiena savākšanas un pārvadāšanas uzņēmumi, gan labības kaltes un noliktavas, gan vairumtirdzniecības un starpniecības uzņēmumi un noliktavas. Tāpat ir vairāk kā 20 veikali, to skaitā internetveikali, kuriem ir bioloģiskais sertifikāts.

Pārstrādātāji apzinās grūtības, bet plāno attīstīties

Bioloģisko produktu pārstrādātāju aptaujas rezultāti (aptaujāti 17 pārstrādes uzņēmumi) rāda, ka daļa uzņēmumu sāka bioloģisko produktu ražošanu, reaģējot uz patērētāju interesi un pieaugošo bioloģisko produktu popularitāti. Daļa ražotāju to dara savas pārliecības dēļ, bet vēl citiem šis lēmums bija intuitīvs. Vairāk kā puse no aptaujas dalībniekiem atzina, ka ir grūtības ar vietējo izejvielu nodrošināšanu nepieciešamajā apjomā, atseviškām importa izejvielām, piemēram, cukuram, ir augsta cena. Lielākā daļa ražotāju savu produkciju realizē lielākajos tirdzniecības tīklos Latvijā, arī Rīgas ekoveikalos. 12 no 17 aptaujātajiem savu produkciju arī eksportē. Vairāk kā puse aptaujas dalībnieku minēja, ka saskaras ar dažādām grūtībām savas bioloģiskās produkcijas realizācijā, tai skaitā – patērētāju nezināšana par atšķirību starp parasto un bioloģisko produkciju. Tomēr lielākā daļa ražotāju arī atzina, ka viņu uzņēmumiem ir nopietni plāni bioloģisko produktu ražošanas attīstībai.

 

Pilnais ziņojums „Bioloģiskās lauksaimniecības produktu pārstrādes attīstība Latvijā (2005-2014):
http://www.laukutikls.lv/sites/laukutikls.lv/files/article_attachments/biologisko_produktu_parstrade_zinojums_2014.pdf

Comments are closed.