Sabiedriskās ēdināšanas iestādei pirmo reizi Latvijā pasniegs bioloģiskās lauksaimniecības atbilstības sertifikātu

Plašsaziņas līdzekļu žurnālisti ir laipni aicināti piedalīties bioloģiskās lauksaimniecības atbilstības sertifikāta pasniegšanā pirmajam sabiedriskas ēdināšanas uzņēmumam Latvijā. Sertifikāta pasniegšana notiks ceturtdien, 13. februārī, Zemkopības ministrijas ēkā Rīgā, Republikas laukumā 2, 315. telpā (3. stāvs) pulksten 12.00.

Sertifikāta pasniegšana notiks pēc sanāksmes „Par sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu bioloģisko sertifikāciju”, kurā Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas speciālisti ar Latvijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmējiem pārrunās dažādās iespējas sertificēt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus un skaidros ar to saistītās atšķirības sertifikācijas prasībās. Piedalīsies arī potenciālie bioloģisko produktu piegādātāji.

Sanāksmes laikā tiks diskutēts par dažādajiem sabiedriskās ēdināšanas iestāžu bioloģiskās sertifikācijas veidiem un ar to saistītajām atšķirībām sertifikācijas prasībās, marķēšanā un informācijas sniegšanā patērētājiem. Tiks diskutēts arī par to, vai ir nepieciešami  papildinājumi un precizējumi MK noteikumu projektā attiecībā uz norādēm par bioloģisko lauksaimniecību ēdināšanas uzņēmumā un par iespējamajiem risinājumiem sadarbībā ar produktu piegādātājiem.

Sanāksmē piedalīsies restorāna „Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, restorāna „Kaļķu vārti” šefpavārs Raimonds Zommers, kafejnīcas „Ekovirtuve” vadītāja Sandra Stabiņģe, „Ecocatering” dibinātājs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš un vadītāja Madara Rutkovska, SIA „Augstceltne” ēdināšanas nozares direktore Dace Mellenberga (pārstāv kafejnīcas „Al-kanna” un bistro „Kurši” Zemkopības ministrijas ēkā). Aicināti piedalīties ir arī restorānu „Zilā govs”, „3pavāri”, „3 naži” pārstāvji un šefpavārs Mārtiņš Sirmais.

Jau ziņots, ka 2013. gada decembrī tika veikti grozījumi MK noteikumos Nr.485 „Bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtība”, kas paredz iespēju sertificēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes, ja ēdienu gatavošanā mēneša laikā iegādāto bioloģisko produktu īpatsvars ir lielāks par 30 procentiem (iepriekš šīs slieksnis bija 50%), bet var arī sertificēt atsevišķas ēdienu porcijas, porcijas komponentus vai ēdienu gatavošanā izmantotās izejvielas.

 

Avots: Zemkopības ministrija

Comments are closed.