Konference par bioloģisku un no antibiotikām brīvu cūkkopību Latvijā

Š.g. 16. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (iepriekš – Latvijas Lauksaimniecības universitāte) Jelgavā norisinājas noslēguma konference projektam “Latvijas cūkkopības ilgtspējīga attīstība uz antibiotiku brīvas un bioloģiskas saimniekošanas pamatiem”.

Projekta partneri informēja par galvenajiem projekta reuzltātiem, papildus konferencē uzstājās eksperti no Ukrainas un Nīderlandes, kas dalījās pieredzē par cūku audzēšanu bez antibiotikām.

⇒ AREI pētnieks Imants Janosons informēja par cūku ēdināšanu trīs saimniecībās. SIA Ulbroka un SIA Ecoland Latvia bija divi salīdzinājumi, savukārt ZS Jurkas viens izmēģinājums 2 grupās. Par pamatparību izmantoja AS Dobeles dzirnavnieka bioloģiski sertificētu cūku barību, atbilstoši vecumam, tika izveidotas dažādas receptes. Pētījumā laikā pievērsta uzmanība ķīmisko rādītāju sabalansētībai.

⇒ SIA Ulbroka Agris Bokvalds, SIA Ecoland Latvia Gunta Bole un z/s Jurkas Irēna Rācene padalījās ar saviem uzdevumiem un iegūto pieredzi projektā.

⇒ Ukrainas uzņēmuma Agroplus vadīdājs Thomas Brunners dalījās pieredzē par cūku audzēšanu bez antibiotikām.

⇒ Veterinārste no Nīderlandes stāstīja par antibiotiku samazināšanu cūku saimniecībās, kā arī jauno tehnoloģiju izmantošanu cūku fermās.

⇒ LBTU pētniece Lilija Degole informēja par projekta laikā iegūtās bioloģiskās gaļas paraugu kvalitāti.

⇒ AREI pētnieki Ieva Leimane un Alberts Auziņš informēja par bioloģisko cūku audzēšanu rentabilitāti.

⇒ SIA Skai Baltija pārstāvis dalījās pieredzē kā ieviest veikalu ķēdē bioloģisko gaļu.

⇒ SIA CCC pārstāvis stāstīja par vēlamajām sivēnmāšu īpatnībām un galvenajiem selekcijās kritērijiem.

⇒ Konferences dalībnieki tika iepazistināti ar projekta laikā izveidoto Fermas vadības rīku, tas atrodas uz SIA CCC servera. Tika prezentētas galvenās Fermas vadības rīka iespējas.

⇒ Konferences noslēgumā LBLA pārstāvis Raivis Bahšteins stāstīja par bioloģiskās pārtikas ilgtspēju.

Prezentācijas materiāli no konferences pieejami ŠEIT

Comments are closed.