Bioloģiskie augļi, dārzeņi un graudi satur ievērojami vairāk antioksidantu nekā konvencionāli audzētie (t.i. kuriem lietoti minerālmēsli un sintētiskie pesticīdi). To apstiprina jaunākais pētījums, ko veikuši Ņūkāstlas Universitātes zinātnieki Lielbritānijā. Šis ir lielākais tāda veida pētījums, kurā zinātnieki analizēja vairāk kā 340 iepriekš veiktos starptautiskos zinātniskos pētījumus par atšķirībām starp bioloģiskiem un konvencionāliem kultūraugiem.
Pētnieki konstatēja, ka bioloģiski audzēti kultūraugi satur par 19 – 69% vairāk antioksidantus nekā konvencionāli audzēti. Pētījumā minēts, ka daudzi no šiem antioksidantu savienojumiem ir tikuši iepriekš uztura un epidemioloģiskajos pētījumos saistīti ar mazāku hronisko slimību risku, tostarp sirds un neirodeģeneratīvām slimībām un dažiem vēža paveidiem.
Informāciju sagatavoja:
LBLA publisko iepirkumu speciāliste
Inese Romānova