Noslēdzies topošo pavāru konkurss “domā Loģiski! radi Bio!”. Uzvarēja Priekuļu tehnikuma komanda “Divi BIO”

Biologiski-Pavaru-sacensibas-0252(1)25. maijā Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma telpās noslēdzās Latvijas Bioloģiskās Lauksaimniecības Asocijācijas organizētais konkurss “domā Loģiski! radi Bio!”. Desmit komandu konkurencē uzvaras laurus plūca komanda no Priekuļu tehnikuma. Kā savā uzrunā konkursa dalībniekiem minēja Latvijas Republikas Valsts Prezidenta kundze Iveta Vējone: “Man ir patiess prieks, ka Latvijā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta bioloģiskam, veselīgam uzturam. To apliecina arī šis konkurss, kurā jaunie pavāri ar savu prasmi apliecinās, ka no bioloģiskiem produktiem iespējams pagatavot garšīgus ēdienus.”

Konkursu organizēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, lai veicinātu topošo ēdināšanas speciālistu izpratni par mūsdienu Latvijas garšas principiem un to izmantošanu ikdienas ēdināšanā. Topošajiem pavāriem no visas Latvijas bija jāizstrādā vienas nedēļas ēdienkarte sākumskolas skolēnu ēdināšanai, kurā izmantoti bioloģiski produkti. Pēc iesūtītajiem darbiem tika atlasītas desmit labākās komandas, kas fināla kārtā ēdienus gatavoja un prezentēja Latvijas ekspertu žūrijai, kā arī sākumsskolas skolēniem.

Sīvā cīņā par labākajiem žūrija atzina komandu no Priekuļu tehnikuma “Divi BIO”, kas gatavoja ķirbju biezeņzupu  ar grauzdiņiem un pašceptu maizi, kartupeļu sacepumu ar gaļu un dzērveņu uzputeni ar pienu. Komandas gatavotais ēdiens gan guva atzinību no sākumsskolas žūrijas puses, gan arī saņēma uzslavas no viena no vadošajiem Latvijas pavāriem Ingmāra Ladiga: “Šī komanda saprot, kas ir bioloģiski produkti, bija devušies izpētes braucienos uz saimniecībām un arī saprata auditoriju, kam gatavo – bērniem”.

Otro vietu konkursā ieņēma Liepājas Valsts tehnikuma komanda “Audz vesels”, bet trešo “Preiļu oga” no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas Preiļu struktūrvienības.

Žūrijā darbojās Latvijā atzīti un augstu vērtēti pārtikas nozares pārstāvji: šefpavārs Ingmārs Ladigs, uztura speciāliste Liene Sondore, veselīga dzīvesveida un uztura bloga “Happy Whispers” autore Līga Andžāne, Latvijas Bioloģiskās Lauksaimniecības Asociācijas valdes locekle Dace Kalniņa.

“Šis konkurss ir aizmetnis tālākai attīstībai bioloģiskās pārtikas iekļaušanā ēdienkartēs – domāju, ka tagad arvien vairāk topošie pavāri uzzinās, kas ir bioloģiskā pārtika, interesēsies par to un meklēs,” teica Ingmārs Ladigs.

Tika vērtēta gan ēdienkartes atbilstība mūsdienu gatavošanas standartiem, gan tās uzturvērtība, atbilstība MK izstrādātajiem noteikumiem sākumsskolas skolēnu ēdināšanai, bioloģisko produktu īpatsvars ēdienkartē, kā arī ēdienkartes autoru pamatojums tieši šādas ēdienkartes veidošanai. Ņemot vērā uzdevuma mērķi – radīt vienas nedēļas ēdienkarti sākumsskolas skolēniem, konkursa dalībnieku veikumu vērtēja arī sākumsskolas skolēnu žūrija bloga “Viensplusviens” autores Lauras Grēviņas vadībā. Konkursa fināla goda viešņa bija Valsts Prezidenta kundze Iveta Vējone.

 

Par kampaņu

Kampaņa “BioLoģiski!” īstenota ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas līdzfinansējumu. Tā noritēs līdz 2016. gada jūlijam. Kampaņas īstenotājs ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

Par bioloģisko pārtiku

Bioloģiskā pārtika ir audzēta un ražota saskaņā ar dabiskajiem augu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot sintētiski ražotus pesticīdus, minerālmēslus un antibiotikas. Termini “bioloģisks” un “ekoloģisks”, “bio” un “eko” attiecībā uz pārtiku ir vienlīdzīgi.

www.biologiski.lv
Līga Ansone
Konkursa domā Loģiski! radi Bio! koordinatore
[email protected]
29429391

Comments are closed.