Ir lietas, kas jādara. Jāpārsēj lauki. Jāpērk sēkla, minerālmēsli un dīzelis. Salūzusī tehnika jālabo. Lopi jābaro. Ganāmpulki jāatjauno. Tehnika jāpērk. Nerunāsim par vēja, saules, lietus un kaitēkļu radītajiem postījumiem, ēku remontu un būvēšanu.
Lai saņemtu atbalstu par papuvēm, tās atbilstoši jākopj
Lauksaimnieki atbalsta maksājumu saņemšanai var pieteikt atbilstoši koptas papuves. Papuve ir aramzeme, kurā nenotiek lauksaimnieciskā ražošana – to neizmanto kultūraugu audzēšanai, izņemot zaļmēslojuma audzēšanu, no tās nenovāc ražu, kā arī to neizmanto dzīvnieku ganīšanai. Papuvē nezāles tiek ierobežotas, un augi (arī tie, kas audzēti zaļmēslojumam) tiek iestrādāti augsnē līdz kārtējā gada 15. septembrim; tā tiek uzturēta vismaz sešus mēnešus pēc kārtas kārtējā gadā un vismaz līdz kārtējā gada 15. jūlijam.
Uz apbalvojumu “Laiks Ziedonim 2016” Tautsaimniecībā pretendē četri uzņēmēji
Imanta Ziedoņa fonda dibinātāju un vizionāru sanāksmē noskaidroti apbalvojuma „Laiks Ziedonim 2016” nominanti Tautsaimniecībā. Šogad tautsaimniecības nominācijā „Zemi es mācos” uz laureāta titulu pretendē četri uzņēmēji: Juris Paulovičs no zemnieku saimniecības „Ķelmēni”, Viestura Brālīša ģimene no zemnieku saimniecības „Piesaule”, Jāņa Sietiņsona ģimene no zemnieku saimniecības „Kalna Smīdes” un Ziedonis Vilciņš no „Kalna gaviešiem”. Laureāts tautsaimniecības nominācijā tiks paziņots cildināšanas ceremonijā 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.
Topošie pavāri sacentīsies bioloģisko recepšu konkursā “domā Loģiski! radi Bio!”
Lai veicinātu topošo ēdināšanas speciālistu izpratni par mūsdienu Latvijas garšas principiem un to izmantošanu ikdienas ēdināšanā, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros izsludina konkursu “domā Loģiski! radi Bio!”. Jaunajiem pavāriem jāizstrādā vienas nedēļas ēdienkarte sākumskolas skolēnu ēdināšanai, kurā tiek izmantoti bioloģiski produkti. Pavāru sniegumu vērtēs Latvijas izcilākie ēdināšanas speciālisti.
Bioloģiskās pārtikas nozare Latvijā attīstās, atsaucoties patērētāju pieprasījumam
Bioloģiskās lauksaimniecības platības Latvijā pēdējo divu gadu laikā palielinājušās par aptuveni 50 000 hektāriem – šobrīd Latvijā aptuveni 230 000 hektāru no lauksaimniecībā izmantojamās platības ir bioloģiski sertificēta. Tāpat pakāpeniski pieaug bioloģiskajā lauksaimniecībā iesaistīto uzņēmumu skaits – gan zemnieku saimniecības, gan pārstrādes uzņēmumi. Arvien vairāk bioloģiski sertificējas arī vairumtirgotāji un mazumtirgotāji, kā arī citi pārtikas ķēdē iesaistītie operatori. Kopējais sertificēto uzņēmumu skaits sasniedzis 3800.
Madonā notiks seminārs “Aktualitātes un prasības bioloģiskajā lauksaimniecībā”
Latvijas Lauku izglītības un konsultāciju centra Madonas nodaļa organizē semināru “Aktualitātes un prasības bioloģiskajā lauksaimniecībā 2016. gadā. Bioloģiskās lauksaimniecības perspektīvas. Finansējuma piesaistīšanas iespējas, izmaiņas nodokļu normatīvajos aktos”. Seminārs notiks šī gada 5. aprīlī Poruka ielā 4, Patērētāju biedrības zālē, Madonā.